Okuma Atölyesi Başlıyor!

Sen o karanfile eğilimlisin, alıp sana veriyorum işte
Sen de bir başkasına veriyorsun daha güzel
O başkası yok mu bir yanındakine veriyor
Derken karanfil elden ele.
Görüyorsun ya bir sevdayı büyütüyoruz seninle

                                          Edip Cansever

                                                        

“İnsanlar çok zaman ne okuduğunu anlamadan bir romanı okuyup bitirirler,” diyor Milan Kundera, “tıpkı ne yaşadığını anlamadan yaşayıp gittikleri gibi.” Ne yaşadığımızı anlamak istiyoruz. Birlikte, iletişim halinde okumak istiyoruz. “Doğru yaşamak ve doğru kitapları okumak” meselesini de tartışmak istiyoruz.

İşte bu yüzden bir okuma atölyesi kuruyoruz. Heyecanla, umutla!

Listemizdeki her kitabı birbirimizle aynı günlerde ve iletişim halinde okumanın, birlikte düşünmenin güzelliğini yaşayacağız. Okumayı elbette, “boş zaman eğlencesi” olarak görmüyoruz; bu bizim yaşam biçimimiz, hayatla ilişki kurma yolumuz. Burada, güzel zaman geçirmenin ötesinde, “atölye çalışması” anlayışına uygun biçimde, küçük üretimlerimiz olacak.

1- Okurken Notlar Almak

Listemizdeki kitapları okurken, size çarpıcı gelen bir sözü, etkilendiğiniz bir anekdotu veya önemli bulduğunuz bir bilgiyi, diğer katılımcılara bildirmek, çağrıştırdığı düşüncelerinizi hemen not etmek isteyebilirsiniz. Okuma süresince içinizden gelen sözlerinizi, o kitabın adıyla oluşturacağımız sayfalara yazabilirsiniz.

Atölye üyeleri, okuma sürecini bu şekilde birbirleriyle paylaşacak.

2- Okuma Kartları Oluşturmak

Her kitap için belirlenen süresinin son üç gününde ise, katılımcılar birer okuma kartı doldurulacak. Böylece, okuma listemizdeki kitaplarla ilgili bir arşivimiz oluşacak. Bu, okuma kartı oluşturma etkinliği, editörümüz Zafer Köse’nin yayınlayacağı bir metinle başlayacak. Katılımcılarımız, o yazının altına okuma kartlarını ekleyecekler.

İlgili bölüme okuma kartı eklemeniz için şöyle bir şablon hazırladık:

  • Katılımcı: Kullanıcı adınız. İsterseniz adınızı, soyadınızı da ekleyerek.
  • Tarih: Kitabı okumayı tamamladığınız tarih.
  • Kitap: Kitabın adı, türü, yazarı, sayfa sayısı vb.
  • Tema: Bir veya birkaç sözcükle. Örneğin; “hırs”, “zengin ve başarılı olma tutkusu”, “umutlu olmak”
  • Konu: Bir veya birkaç cümleyle, çok kısa bir özet gibi de düşünebilirsiniz. Örneğin; yeteneksiz ve bilgisiz olarak hatırlandığını düşünen Ali, çocukluk arkadaşlarını arar. Nasıl başarılı olduğunu onların görmesini ister. Bulduğu arkadaşlarına kendini kanıtlamak için çeşitli yöntemler geliştirir. Ama amacına ulaştıkça kendini boşlukta hissetmeye başlar.
  • Düşünceler: Maddeler halinde kısa cümlelerle olabilir, kitapla ilgili yorumunuz, görüşünüz olabilir, okurken aklınızdan geçen hayatınızla, toplumla, insanlıkla ilgili düşünceler, içinizde uyanan duygular olabilir. Kapsamlı ve bütünlüklü bir deneme niteliğinde metin de olabilir.

“Düşünceler” başlığına yazdıklarınızı, dergimiz editörleri de takip edecek. Onların seçtiği bazı metinleri, atölye katılımcımız da talep ederse, okuma kartının dışında bağımsız metin olarak, dergimizin anasayfasında yayınlayacağız. Elbette bunu için, her yayın organında olması gerektiği gibi, redaksiyon çalışması yapılacak.

Listemizdeki kitaplarla ve onların işlediği konularla ilgili, zaman zaman online buluşmalar düzenleyeceğiz. Sohbet edeceğiz, düşünler geliştirmeye çalışacağız.

Ayrıca, gerçek mekânlarda da bazı etkinlikler düzenleyeceğiz; yazarlarla buluşmalar, seminerler planlayacağız.

Bu arada, sizler de bazı buluşma ve iletişim fikirleri geliştirebilirsiniz, organize etmek için girişimde bulunabilirsiniz. Seviniriz. Belki şehrinizde, birbirinizle düzenli olarak bir araya gelecek biçimde, Sevdalım Hayat grupları kurarsınız. Hatta diğer şehirlerde oluşacak benzer gruplarla iletişimlerle, Edip Cansever’in karanfilini elden ele, bir sevdayı büyütürsünüz. Okuma programımız dışında piknik gibi etkinlikler, geziler, bazı buluşmalar düşünebilirsiniz.

Önerilerinizle ve uyarılarınızla devam etmek istiyoruz. Medya, popüler kültür ve diğer iktidar güçlerine rağmen doğru kitaplar okumayı ve dostlarımızla iletişim halinde kalmayı önemsiyoruz. Edebiyatın ve gerçekliğin güzelliğine güveniyoruz.