Katılımcı: İlksen Sürmelioğlu
Okuma Tarihi: 03.06. 2023
Kitap: Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim
Konu: Umut
Değerlendirme: Roman, otobiyografik bir eser olup, kuduz olma ihtimali ile yaşayan Ahmet’in, İsmail’in kulübesinde kendini izole etmesiyle geçmişte ki hatıralarıyla, işgal altında ki İstanbul’dan, Anadolu’ya ardından Moskova’da ki Tüverskoy caddesinden, Batum’daki Rokoko masası etrafında kendi kendini sorguladığı yıllara kadar uzanır.
Romanın ana karakterleri olan Ahmet ve İsmail’in, işçi sınıfına, emek sömürüsündeki sisteme, eşitsizliğe karşı dik duruş sergileyerek kendilerini adamaları ve herkesin adil, eşit görüldüğü bir dünya insanı olabilme uğruna mücadele vererek ölümü göze alabilecek kadar ideallerinden asla vazgeçmeyerek sonuna kadar direniş göstermiş kişilerdir.

”Ete kemiğe büründüm, Yunus diye göründüm” der Yunus Emre. İşte Ahmet (Nazım), İsmail, Kerim, Ziya gibilerin bu dizelerin eyleme geçip vücut bulmuş halidir. Sevdalım Hayat Okuma Atölyesinde ki konuşmalarında Zafer Köse’nin de dediği gibi ”Evet boş boş konuşmak anlamsız. Ama söz yani bazılarının sözü, bir eylem niteliğindedir. Söz ustaları aslında yazarak ve konuşarak eylemlerini gerçekleştiriyorlar…. ” Söz, sanat için bir güçtür. Bu sözün bedelini anlaşılmayarak cezaevlerinde, gerekse işkencelerle, vatansızlıkla ödediler. İçim ürpererek okudum o işkenceleri. Hangi ideolojiye karşılık bu denli devlet eliyle üstelik eli kanlı olunabilir? Dönemin resmini kalemiyle çizmiş büyük üstat Nazım Hikmet Ran.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir